vrijdag 5 juni 2009

Meditatie maakt stabiel

Meditatie maakt stabiel

Mensen die regelmatig mediteren hebben meer grijze massa in de hersendelen die emoties reguleren. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Californië vastgesteld.

Ze maakten hersenscans van 44 mensen. Daarvan beoefenden 22 al enkele jaren een vorm van meditatie van tussen de 10 en 90 minuten per dag. De overige 22 mediteerden niet. De scans toonden aan dat de mediterende proefpersonen gemiddeld een grotere hersenomvang hadden dan mensen die dat niet deden.

De resultaten van het onderzoek zijn in december 2008 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Meditatie stimuleert volgens de onderzoekers vooral de aanmaak van grijze massa in de hippocampus, de hypothalamus en de frontale kwabben. Dat zijn hersengebieden die worden geassocieerd met het verwerken en uiten van emoties.

Dit zou de neurologische basis kunnen zijn voor het excellente vermogen van mensen die regelmatig mediteren om hun emoties te reguleren en zich verstandig te gedragen”, aldus onderzoekster Eileen Luders op de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.

De wetenschappers geloven dan ook dat hun studie verklaart waarom mensen die veel mediteren vaak beter met tegenslagen kunnen omgaan. Maar ze plaatsen een kanttekening vanwege de geringe omvang van de studie en de korte looptijd. Mogelijk dat de proefpersonen die mediteerden al meer grijze massa hadden voordat ze aan het onderzoek begonnen. Dat zouden ze graag verder willen uitzoeken.

Het orgineel van deze weblog staat op www.dezilverster.nl/blog.php?a=2009-06-04.
Copyright © Peter Hofstee, de Zilverster Coaching. Alle rechten voorbehouden.

Geen opmerkingen: