donderdag 11 september 2008

Zijnsgeoriënteerde aanpak stress

In vervolg op de vorige weblog over de CSR aanpak voor stressklachten (23 augustus) iets over de Zijnsgeoriënteerde manier om met problemen om te gaan en (in eerste aanzet) hoe dat toegepast op stress klachten uitwerkt.

Heelheid

Het startpunt van de begeleiding is het uitgangspunt dat heelheid, vrijheid en relatie gegeven zijn. Hoe verkrampt we ook zij en wat er ook in ons verleden gebeurd is, iets in ons is daar vrij van is. Als we dit weten tot ons door laten dringen, dan worden we rustig en opent ons bewustzijn zich. Iets in ons is niet aangetast. Als we daar in leren rusten, dan wordt ook onze blik geopend op dat alles om ons heen ook al heel is.

Vrijheid

Rustend in deze ervaring van heelheid, in het gewaarzijn, is er ook een ervaring van losheid en levendigheid. We zijn vrij. Vrij in de zin dat onze zorgen geen vat op ons hebben. Vrij in de zin dat we onszelf en de dingen niet fixeren. Vrij van dwangmatige herhaling van onze normale manier van reageren. Vrij van ons emotionele keurslijf en manier van naar onszelf en de wereld kijken.

Relatie

We zijn dan ook vrij van de illusie dat alles losstaat en dat we op een eigen eiland leven. We zien dat we ten diepste verbonden zijn met de wereld om ons heen. Dat toelatend geeft een diep gevoel van intimiteit met de mensen en wereld om ons heen. Daarom is dat de vrijheid die we voelen niet egoïstisch. We zijn relatie. We blijken gemaakt van relatie. Het gebruikelijke pantser dat we dragen is nu afwezig en we zijn dus ook gevoelig, raakbaar, voor wat er om ons heen gebeurd.

Hoe?

Mooi allemaal, maar hoe wordt je je daar bewust van? Simpel gezegd, door even je mond te houden en stil te worden. Praktisch gesproken door een meditatieve houding aan te (leren) nemen. Open, zonder oordeel en eenvoudig aanwezig zijn bij de ervaring, bij de innerlijke ervaring van gedachten en gevoelens en bij de uiterlijke ervaring van de wereld. Met humor en warmte aanwezig zijn. Dat kan iedereen! Dat is mijn ervaring.

De ervaring dat er altijd iets/iemand is die waarneemt, in elke situatie, is al voorbij welk probleem dan ook waar je last van hebt.

Vervolgens laat je jezelf los in dat je waarneemt, in het gewaarzijn zelf. Je buigt je hoofd naar deze dimensie die groter is dan je kleine ik. Hier land je in je non-duale grond. Dat vergt wat meer ervaring, maar is ook onder begeleiding te doen.[i]

Aanpak stress

Om te beginnen geeft meditatie en loslaten van welk probleem dan ook al heel veel ontspanning. Ook het stil staan bij je ademstroom en bij dat je op een stoel of kussentje zit werkt al tegen de stress (het activeert het parasympatisch zenuwstelsel ).

Ten tweede is de basishouding van alles benaderen als heel en perfect in zichzelf al een breuk met de dwingende en problematische houding van veel mensen met stress problemen (in ieder geval die ik krijg).

Van daaruit kunnen we dan eens gaan kijken naar wat er te doen valt? Ontspanningsoefeningen, beter leren slapen, sporten, leren nee zeggen, leren genieten, betere timemanagement, realistische doelen stellen, enz.

Wat er ook uit komt, het wordt helder in een sfeer van openheid en gedragenheid, waarin alles zichtbaar mag worden zoals het is, zonder opsmuk, zonder mooi makerij, zonder beschuldiging of zelfverwijt. En dat is vaak al zo’n weldadige ervaring, dat de stressklachten al minder gewicht krijgen in hoe je je voelt. Dan kun je nog steeds stressklachten hebben, maar je bent je klachten niet meer. Dan moet je nog wel rekening houden met je klachten en werken aan herstel, maar jij zit weer aan het roer. En dat is in mijn ogen de grootste winst.



[i] Hier komen we bij de dzogchen visie waarover ik iets meer schrijf in de boekbespreking van het juwelenschip van Longchenpa.

Het orgineel van deze weblog staat op www.dezilverster.nl/blog.php?a=2008-08-30.
Copyright © Peter Hofstee, de Zilverster Coaching. Alle rechten voorbehouden.

Geen opmerkingen: