maandag 22 september 2008

Wat te doen tegen stress?

Ik heb een aantal maatregelen tegen stress verzameld. Gewoon eenvoudige maatregelen die je zelf kunt nemen. Niet moeilijk, wel erg praktisch.

  1. Om te beginnen: sta stil bij hoe je in je vel zit? Voel je je lekker of fit, of juist moe en futloos. In dat laatste geval is het beter om niet door te werken, maar rust te nemen.
  2. Neem pauzes door de dag heen. Ik adviseer twee keer per dag een pauze van 10 minuten. Het beste is om even een blokje om te gaan. Voel hoe je loopt, voel je adem, voel de aarde onder je voeten, laat je gedachten los. Als een blokje om niet gaat op kantoor, ga dan 10 minuten op het toilet zitten. Niemand die dat merkt.
  3. Geniet van je succes. Als je een klus afgerond hebt, trakteer jezelf dan. Al is het maar op een korte pauze, een kopje thee met koekje of kletsen bij de koffieautomaat. Of bij een grote klus van een paar weken, ga een lang weekend iets voor jezelf doen. Verwen jezelf. Als je je leidinggevende duidelijk kunt maken dat je hard gewerkt hebt voor de zaak, dan kun je ook voorleggen om een dag niet naar kantoor te komen. Je kunt uitleggen dat je daarmee zin krijgt voor de volgende klus.
  4. Stel grenzen aan wat je aanpakt op je werk. Accepteer dat je niet alles af kunt krijgen en stel prioriteiten. Als je iets een klus er niet meer bij kunt nemen, zeg dat dan. En laat het liggen! Of vraag je manager om de prioriteiten en maak helder dat als deze klus gedaan moet worden, iets anders niet uitgevoerd kan worden. Laat dan hem/haar kiezen. En als je voor jezelf werkt (zoals ik en sommige van mijn klanten), accepteer dan dat het vandaag dus niet afkomt. Hoe erg is dat?
  5. Leg de verantwoordelijkheid waar die hoort en laat eventueel eens iets mis gaan. Mensen die zich te snel verantwoordelijk voelen kunnen vaak niet weigeren. Of zeggen zwakjes nee, maar zorgen dan toch dat de taak uitgevoerd wordt. Als jij teveel werk krijgt en daardoor loopt er iets in het honderd, dan is dat niet jouw verantwoordelijkheid, maar die van je leidinggevende. Alleen, dan zul je wel helder moeten communiceren dat je teveel werk hebt.
  6. Ga sporten of bewegen. Niet competitief, maar voor je plezier. Probeer niet beter te worden dan jezelf of een ander, maar geniet van de beweging en de vermoeidheid achteraf. Van wandelen, dansen en sporten knap je op. Ook als je er geen zin in hebt!
  7. Doe leuke dingen en geniet! Genieten en plezier hebben is de beste medicijn tegen stress. Dat is ook de reden dat veel zelfstandigen (ZZPers) beter tegen stress kunnen. Ze hebben meestel veel plezier in hun werk en putten daar inspiratie uit.
  8. Zorg voor je inspiratie. Bijvoorbeeld door het lezen van boeken, meditatie, het volgen van een cursus of studie of het doen van iets creatiefs. Inspiratie geeft je energie en laat je ook ervaren dat je meer bent dan je werk.
  9. Zorg dat goed slaapt. Neem ’s avonds voor het slapen gaan de tijd om te ontspannen. Ga dan geen TV kijken (dat maakt onrustig), maar luister naar muziek, lees een ontspannen boek en praat met een vriend(in) of met je lief.
  10. Zorg voor vaste slaaptijden. Op een vaste tijd naar bed en weer opstaan is iets waar je lichaam zo aan went dat je op dat tijdstip vanzelf gaat slapen en ook vanzelf weer wakker wordt. Het slaaphormoon melatonine wordt door de regelmaat vanzelf aangemaakt en zorgt dat je goed uitrust. Ga ook op de afgesproken tijd naar bed als je nog niet moe bent. En sta op op het vastgestelde tijdstip. Ook als je je nog moe voelt. Als je dit 3 weken doet, dan ben is je lichaam gewend aan het nieuwe ritme en volgt de slaap vanzelf.
  11. Als je merkt dat je in het weekend niet meer uitrust, als je op maandagochtend nog steeds moe bent, neem dan echt maatregelen. Door niet helemaal uitgerust aan de week te beginnen, put je jezelf op de lange duur steeds meer uit. Wees daarbij niet zo naïef dat je alles aan kunt. Iedereen heeft grenzen in wat aan kan. Ook jij!

Het orgineel van deze weblog staat op www.dezilverster.nl/blog.php?a=2008-09-22.
Copyright © Peter Hofstee, de Zilverster Coaching. Alle rechten voorbehouden.

Geen opmerkingen: