donderdag 11 september 2008

De CSR aanpak

CSR staar voor Chronische Stress Reversal[i] en is de methode om mensen met het chronische stress syndroom (CSS, of burnout in de volksmond) te begeleiden. Volgens deze aanpak is burnout (CSS) een complex van symptomen, dat optreed door de fysiologische ontregeling als gevolg van langdurige mentale overbelasting (roofbouw). Deze fysiologische ontregeling is zowel hormonaal als neurologisch.

Het complex van symptomen zijn fysiek, cognitief, emotioneel en gedragsmatig. De idee is dat psychologische klachten zoals depressie of angst samenhangen met de fysiologische ontregeling en ook vanzelf overgaan door fysiologisch herstel.[ii]

Behandeling

De behandeling volgens de CSR aanpak start met het tot rust brengen van het fysieke systeem. Bijvoorbeeld door iemand te leren tot rust te komen, beter te laten ademen, in contact te brengen met het eigen lichaam, sport en beweging en een goede slaaphygiëne. Het gaat om direct resultaat in de huidige situatie.

Als iemand eenmaal tot rust gekomen is, dan is er ruimte voor inzicht in de processen van roofbouw en om te werken aan beter zelfmanagement, bijvoorbeeld beter inzicht in eigen grenzen, nee leren zeggen of leren prioriteitenlijstjes op te stellen.

Ervaring

Als ik zo kijk naar de klanten van afgelopen jaar dan zie ik dat deze aanpak werkt. Met name de eerste deel van de behandeling vind ik het effect opzienbarend. Goed luisteren, een aantal ‘simpele’ instructies, het bewaken dat de oefeningen ook thuis en op het werk gedaan worden, en zie: na een sessie of 6 tot 8 (2-3 maanden) zit iemand weer een stuk beter in zijn vel: fysiek en mentaal. Nog een paar sessies besteden aan meer zelfinzicht en zelfmanagement en klaar[iii]. Wat kort door de bocht, maar zo eenvoudig blijkt het dus.

Persoonlijke uitdaging

Wat voor mij de uitdaging is in zo’n traject is om directief te durven zijn. Uit mezelf ben ik meer invoelend en luisterend aanwezig. Een andere uitdaging is om niet te diep te gaan, maar me te richten op het gedragsmatige niveau van instructies en oefeningen die iemand tot rust brengen. Dat is effectief en daardoor ook bevredigend. Ik word er blij van als een iemand lekker slaapt en weer energie voelt om aan de slag te gaan.



[i] Deze methode is uitgedacht door het CSR-centrum: www.csrcentrum.nl.

[ii] Zie de serie weblogs beginnend bij 19 februari 2007 voor meer details over de theorie.

[iii] Soms komt daar nog een re-integratietraject achteraan.

Het orgineel van deze weblog staat op www.dezilverster.nl/blog.php?a=2008-08-23.
Copyright © Peter Hofstee, de Zilverster Coaching. Alle rechten voorbehouden.

Geen opmerkingen: